Indian History (GK) | General Knowledge

Indian History (GK) | General Knowledge

1. The Skirmish of Plassey was battled in
Ans: 1757.

2. The domain of Porus who offered solid imperviousness to Alexander was arranged between the streams of
Ans: Jhelum and Chenab.

3. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to take care of
Ans: military issues.

4. Tripitakas are sacrosanct books of
Ans: Buddhists.

5. The trident-molded image of Buddhism does not speak to
Ans: Nirvana

6. The hypothesis of financial channel of India amid English government was propounded by
Ans: Dadabhai Naoroji

7. The bargain of Srirangapatna was marked between Tipu Sultan and
Ans: Cornwallis

8. The arrangement of aggressive examination for common administration was acknowledged on a fundamental level in the year
Ans: 1853.

9. Through which one of the accompanying, the lord practiced his control over towns in the Vijayanagar Domain
Ans: Mahanayakacharya

10. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in
Ans: Telugu

11. The most seasoned veda is

Ans: Apparatus

12. Aryan’s lived in

Ans: South India

13. Where is “Bulandh Darwaza ” arranged ?

Ans: Uttar Pradesh

14. The Dravidians adored

Ans: Sakthi – ans

15. The staple nourishment of Indus Valley individuals was

Ans: Wheat and Grain

16. The mind trust of Chandra Gupta Maurya was

Ans: Kautilya

17. The cutting edge name for Pataliputra

Ans: Patna

18. The city of cutting edge Patna was established by

Ans: Ajathasatru

19. The cutting edge name for Panipat is

Ans: Kurukshetra

20. Ashvagosha lived amid the period

Ans: Kushana

21. Under a concurrence with which of the accompanying nations did Subhas Chandra Bose sort out the Indian fighters, taken as detainees by the Pivot Powers, into the Azad Rear Fauj
Ans: Japan

22. We know about two emissaries being sent to the Roman rulers, one in 27-28 Promotion to the court of Augustus and the other in 110-20 Advertisement to the court of
Ans: Trajan

23. The utilization of Kharoshti in antiquated Indian design is the consequence of India’s contact with
Ans: Greece

24. Vaikhanasa the five-fold origination of Vishnu comprises of
Ans: I, III, IV, V and VI

25. The troops raised by the ruler yet not paid straightforwardly the state and place under the charge of mansabadars were know as
Ans: Dakhili

26. Vikramaditya was
Ans: Chandra Gupta II

27. Vathapi was the capital of the
Ans: Chalukyas

28. Which fight in India gave better status than the Britishers?
Ans: Clash of Buxar

29. Who was vanquished by Ghori Mohammed to overcome Delhi?
Ans: Prithviraj

30. Who was known as the ‘Whip of the God’?
Ans: Chengizkhan

31. The kailashnath Sanctuary at Ellora was developed by
Ans: Rashtrakuta ruler Krishna

32. Who outlined the Indian parliament Building?
Ans: Herbert Bekar

33. Thukaram had a place with
Ans: Maharashtra

34. Name the principal lord on the planet who presented preclusion
Ans: Ashoka

35. Which nation is called constitution Research Society?
Ans: Greece

36. The custom of Johar won among the ladies of
Ans: Rajputs

37. At the point when did Alexander the colossal went by India?
Ans: 326 BC

38. Indus valley human advancement period was
Ans: 3000-1500BC

39. Who were the draftsmen of Indus Valley Progress?
Ans: Dravidans

40. Mohenjo-Daro and Harappa are presently in
Ans: Pakistan

GK

 

ADD YOUR COMMENT

Translate »